Výlet do ZOO Brno

10.04.2011 20:16

Téměř na den přesně jsme se po dvou letech znova vydali s Orískem do Brněnské ZOO. A nebyli jsme sami! Společnost nám dělali dvounozí i čtyřnozí z Arumy a naše zrzavo-bílá sestava se mezi rozmanitou zvířenou rozhodně neztratila.

Vydařený den začal milým překvapením v podobě Keníka, který utěšeně zarůstá hustou srstí. Ještě markantnější změnu prodělala jeho psychika - ze zádumčivé na hravou slunečnou. Jediné, co se nezměnilo, je jeho bezedný žaludek, který nám hned zpočátku (za vydatné pomoci zbytku chlupáčků) odlehčil batohy o pěkných pár deko, což, vzhledem k teplému počasí a tomu, že zoologická zahrada se táhne do kopce, nebylo vůbec k zahození.

Krom vydařeného počasí nás čekalo i několik magických setkání se zvířaty. Prvním byl zážitek se surikatami, z nichž jedna nebojácná se rozvalovala psům přímo pod čenichem. Využívajíc toho, že je ji od zvědavých chlupáčů dělí tlusté sklo, všelijak se povalovala a protahovala, dávaje najevo, že si ze šelem lítých nic nedělá. Psiska zuřivě čenichala, ale k surikatám nijak nemohla.

Další neobyčejné setkání bylo s prasaty pekari. Ledva nás kaneček zahlédl, naježil se do podoby dikobraza a metelil se zlostným funěním podél plotu. Zatímco se nafukoval a podupával, jeho početná rodinka, včetně malého selátka, se líně povalovala na sluníčku a protahovala hřbety. Akity na pekariho reagovaly taháním jeho směrem, ale my jejich setkání se načuřeným kancem raději neriskovali a šli dále.

Veselou podívanou nám připravil také tapír s kapybarou, přesněji řečeno tapířice s kapybarákem. Dokázali nám, že láska skutečně nezná hranic. A to ani mezi druhy.

Podařilo se nám spatřit i Psa hřivnatého, jehož elegance brala dech. Vysoký, rezavý, s bílým konečkem ocasu a velkýma ušima nahoru... láska na první pohled!

Orísek znova po dvou letech ukázal, že je pro společnost býložravých kopytníků jako stvořený, a když jsme dorazili k ohradě, kde před dvěma lety proběhlo oňuchávání s ponym, dokázal rozehřát srdce mrzutého osla, který na lidi nereagoval zrovna dvakrát přívětivě, zato Ořecha zkoumal radostně a s nadšením.

Podobný zážitek se opakoval u ohrady se dvěma překrásnými Frískými koňmi. Ti nejdřív stáli na druhém konci ohrady a nás si nevšímali. Poté jeden přišel blíž a začal si přes hrazení Oriho očichávat. Ori zaregaoval radostně, zavrtěl oháňkou a začal koni olizovat nos. Ten jemně zaržál a pokračoval v očichávání našeho chlupáče ze všech stran. Pak se vrátil ke svému kolegovi, něco k němu prohodil a oba se pak vydali k nám. I druhý kůň pečlivě zkoumal Oriho a nechal si olízat pysky. První Frís mezitím začal ožužlávat můj batoh, posléze se s chutí pustil do Kubovy kožené bundy a nakonec se natáhl k Orimu a po krátké degustaci jeho postroje mu začal probírat hřbet a ocas. Podrobnému zkoumání se nevyhnul ani Keník a my tak u obou přátelských a impozantních koní strávili pěknou dobu. Když jsme se od nich nakonec odtrhli a odcházeli, otočila jsem se. Frísové stáli u ohrady, hleděli za námi, uši bystré. Naposledy jsem jim zamávala a doufám, že se s nimi ještě někdy znova setkám.

Překrásné počasí, úžasná zvířata a skvělá společnost činí z dnešního dne jeden z těch, na který budeme dlouho vzpomínat. Děkujeme Arumáčkům za to, že vážili cestu až k nám do Štatlu a přispěli k tomu, že nám po dlouhé době bylo zase po všech stránkách strašně fajn.

 

-->FOTOGALERIE<-- 

 

   

 

--> Fotogalerie u Arumáčků 

 

 

Informace:

Vstupné: Dospělý: 100,- Kč

               Pes: 30,- Kč

 

 

—————

Zpět


Jazykový koutek

Slovo měsíce:

SUBARU

Čteníすばる

Kanji: 

Význam: Plejády (název souhvězdí)