Šampion Šampionů 2009

02.02.2010 09:29

Je tomu přesně rok, co jsem s Hagískovými absolvovala stejnou akci jen s tím nepatrným rozdílem, že den jsem završila návštěvou tehdy měsíčního Oríska. Letošní ročník se mi však líbil mnohem více, ale nepředbíhejme událostem...

Celá akce pro mě začala už v pátek odpoledne, kdy jsem dorazila k Hagískovým domů. Tam mě všichni, a především smečka, náležitě přivítali a Ryuška mi dokonce donesla přezůvky, hezky jednu po druhé. Následovalo piškotové kolo a vynikající večeře, po které jsme si příjemně povídali a Sandra mi ukazovala stránky zahraničních chovatelských stanic, o kterých jsem do té doby neměla ani tušení. Holt se pozná, kdo se vyzná :-)

Největším překvapením dne pro mě byla Summer. Kdo zná Rudolfovic ratličky, ten ví, že Bibinka je ta kontaktnější, zatímco Summíček obvykle postává opodál a k cizím se moc nehrne. Tentokrát však roztála, chvílemi na mě vrtěla ocáskem, nechala se hladit, pohrály jsme si a dokonce mi na moment i bivakovala na klíně. Doufám, že se mi podaří náš vztah trochu rozvinout, nejen proto, že Bibi je už nadlouho dopředu "rozebraná" ;-), ale hlavně proto, že i "černý satan" Summík má svoje osobité kouzlo.

Protože bylo o čem si povídat, spát jsme šli velmi pozdě a já zbytek noci strávila ve velmi příjemné společnosti - "vyfasovala" jsem Hagíska. Ráno proběhlo ve znamení rušných příprav a před odjezdem se k nám připojila Míša, takže Haguro měl opravdu početný zástup fanynek, který se v Praze ještě rozrostl.

Před vlastní soutěží Sandra proběhla v kruhu Hagura i Ryušku a já s Míšou jsme šly obhlédnout poháry pro vítěze. Pak začalo vlastní posuzování. Rozhodčím plemen V. FCI skupiny byla Marie Marušková, která vždy krátce pohovořila o plemeni a přidala několik zajímavostí. Protože Hagísek byl ve své třídě jediným představitelem, postoupil automaticky do vyšší soutěže. Na tomto místě bych ráda něco zmínila: navzdory tomu, že ŠŠ je prestižní akce a měla by být přehlídkou toho nejlepšího, co v naší republice je, chování některých lidí bylo stejně nesportovní a nepochopitelné a nemělo úroveň, jako kdyby se snažili urvat nějaký titul na Klubové nebo mezinárodní výstavě. Za všechny vyberu jeden případ, který se stal u posuzování Amerických Akit. Proti sobě stáli tři jedinci, kteří soupeřili o postup do vyšší soutěže. Kde se vzal, tu se vzal, v kravatě a obleku, se vyloupl doublehandler. Vlezl si do kruhu s pytlem piškotů a hračkou a začal předvádět svoji nevychovanost. I přes jeho úpornou snahu jeho zvíře nakonec nevyhrálo (dalo by se říct, že doublehandlera celou dobu ignorovalo) a klidně přiznám, že jsem se neubránila škodolibému pocitu. Co dodat víc? Někteří lidé prostě musí vyhrávat pokaždé, za každou cenu a je jedno, jaké prostředky k tomu použijí. Nechci vědět, co dotyčný na to, že se jeho úporná snaha minula účinkem.

Další, koho jsme sledovali s napětím, byli Thajští ridgebackové; sympatický pár se zvláštním pejskem měl místo jen kousek vedle nás a tak jen bylo přirozené, že jsme se dali do řeči. Zjistili jsme, že v každém plemeni jsou specifické problémy, a že některé věci, zjednodušeně řečeno, jsou všude stejné. Pejsek se nám líbil nejenom exteriérově, ale i povahou a tak jsme drželi pěsti. Když vyhrál, odměnili jsme verdikt rozhodčí aplausem, který ji docela překvapil. Nutno podotknout, že pejsek ve své konkurenci vyhrál naprosto oprávněně.

 

Do vyšší soutěže tedy nastupovali dva naši favorité a my napjatě čekali do dvou hodin odpoledne, než to celé začne. Na úvod se představili moderátoři a také byla jako překvapení ohlášena kulturní pěvecká vložka. Poté začalo samotné předvádění po jednotlivých FCI skupinách, z nichž na některé, například chrty, byl fantastický pohled. Když nastoupila pátá skupina, skoro jsme ani nedýchali, když rozhodčí chodil kolem jednotlivých psů a vybíral pět nejlepších a málem jsme zbořili místnost, když se Hagísek dostal do užšího výběru. Napětí při čekání na pořadí pěti nejlepších se dalo krájet a Hagísek nakonec získal báječné čtvrté místo!

Velké díky za báječně strávený den a neopakovatelnou atmosféru patří celé rodině Hagískových, Míše, Andree, Botanovým, paní Drdové a skvělým lidičkám z CHS Khiri-Khan!

 

--> FOTOGALERIE <--

 

 

 

—————

Zpět


Jazykový koutek

Slovo měsíce:

SUBARU

Čteníすばる

Kanji: 

Význam: Plejády (název souhvězdí)