Pátá putovní procházka Ivančice

18.10.2009 16:07

 

Fáze první: Přípravy

Připravit jakoukoliv akci není vůbec jednoduchá záležitost. Své by o tom mohly vyprávět organizátoské stálice našeho akitího nebe. Vše je třeba promyslet, zařídit, připravit, počítat s nečekaným, mít v záloze několik nouzových plánů a nakonec jeden zjistí, že stejně všechno neobsáhnul.

K povinným přípravným akcím patří:

- vybrat a naplánovat trasu tak, aby byla vhodná pro všechny účastníky

- na trase by se mělo nacházet nejméně jedno příhodné místo k odpočinku a občerstvení

- zajistit zpestření v podobě nějaké soutěže

- připravit ceny a pamětní listy

- akci avizovat, případně rozeslat pozvánky

- tužit tělo a být připraven vydržet až do samého konce

 

Příklad postupu práce na Pamětních listech:

 

Když je organizátorů víc, mohou si mezi sebe jednotlivé úkoly rozdělit. Když je rukou nedostatek, musí to jeden v případě nouze zvládnout úplně sám.

 

Fáze druhá: Tanec deště

Klíčovým faktorem pro zdárný a úspěšný průběh je fakt, který nemůžete ani v nejmenším ovlivnit, pokud tedy nevlastníte nadlidské schopnosti -  a to je počasí. Něco jiného je procházet se za bezvětří se slunce v zádech a něco jiného je plahočit se v severáku, který každou chvíli člověku vchrstne do obličeje pořádnou spršku. V této věci nemůžete udělat zhola nic, maximálně můžete vzývat nějaká božstva. Obětinu v podobě kousku výtečného moučníku odhozeného do všech světových stran se vyplatí použít, máme s tím bohaté zkušenosti z minula a ještě nikdy nás to nezklamalo. Volbu pokrmu přizpůsobte chutím místního božstva. Tak například Krakonoš přímo miluje domácí mramorovanou bábovku! (a tím nemyslíme Fáju ;-) )

 

Fáze třetí: Pátá Putovní Procházka

Pátá Putovní Procházka se zpočátku tvářila, že do pěti "P" jí bude chybět především "pěkné počasí". Něco takového se mi honilo hlavou, když jsem v sobotu kolem osmé hodiny ranní pozorovala z okna podmračenou oblohu, ze které na zem padaly ubrečené kapky. Další P, o kterém se dalo pochybovat, byli "přítomní účastníci", respektive jejich nedostatek. Z různých koutů republiky chodily děsivé zvěsti o tom, kterak pro metrové závěje sněhu není možno vystrčit nos a mrazivé klima, které panovalo celý předešlý týden odrazovalo už předem, takže mě nakonec mile překvapilo, jak hojná účast byla. Celkem se sešlo dvanáct psů, z toho deset akit, které doprovázelo šestnáct lidí. Některé stálice nám chyběly (Fajkýšovi, Růženka..), některé účastníky jsem viděla úplně poprvé, ale můžu s klidným svědomím říct, že šlo o pohodovou sestavu.

Vyrazili jsme po avizované trase přes park k malému amfiteátru, kde jsme se všichni společně vyfotili a poté pokračovali cestou vzhůru kolem místního "tunguzského kráteru" až do prostranství velkého amfiteátru, který svého času poskytoval kultuře perfektní zázemí a teď už jen nevesele chátrá. Zde jsem krátce představila Ivančice a rozdala "pišingr" v podobě oplatek. Po přebrodění krátkého úseku zapadaného listím nás čekalo nejprudší stoupání celé trasy: výstup na rozhlednu Alfonse Muchy, odkud je nádherný výhled na celé město a přilehlé okolí, včetně vzdálených chladících věží jaderné elektrárny Dukovany. Kdo chtěl, mohl se mě na cokoliv zeptat a také si vyzkoušet, jak si s úzkým schodištěm poradí psi.

Po rozhodnutí, že všichni společně vyrazíme delší trasou, jsme se vydali pohodovou pěšinkou vinoucí se hřbetem Rény a za naši snahu nás počasí odměnilo tím, že nám ukázalo sluníčko. Krátká odbočka k torzu železničního viaduktu byla následována zpáteční cestou kolem řeky. Zde se mě černý ďábel Miky pokusil stáhnout do řeky a sám se potrestal, protože jsem mu přisedla nohu. Některé vodomilné akity si dopřály degustaci Jihlavky a jiné statečně čelily dřevěné lavce, kterou jsme cestou míjeli. To ještě mnozí netušili, že po podobné přejdeme brzy a to všichni. Myslím, že pro procházející domorodce to byl pohled pro bohy: někteří čtyřnozí přátelé si vykračovali naprosto suverénně, jiní se plazili, uši sklopené a největší vizuální zážitek nám připravil Haguro s Kenym. Zatímco Hagísek se plazil s útrpným pohledem a nohama roztaženýma do stran, Keník zvolil elegantnější metodu a nechal se přenést. Nejobtížnější úsek trasy jsme tak hravě překonali a  v nedalekém penzionu si zase lámali hlavy páníčci. Občerstvovací zastávka byla jedním z mála slabších míst procházky - přestože mě při domluvě ujišťovali, že otevřeno mít budou a vařit budou, otevřeno sice měli, ale nevařili a i obsluha byla tentokrát hrozně pomalá. Na telefon uvedený na internetu se jim předem nedalo dovolat a už se nenašel čas, abych tam znova zaskočila, takže mea culpa a snad mi to účastníci odpustí.

Po rozdání cen, Pamětních listů a památečních akitek vyrobených pro tuto akci speciálně talentovanou umělkyní Milwou (https://milwa-cz.deviantart.com/) jsme nastoupili poslední úsek a utrmácení dorazili zpět na místo, odkud jsme vyšli.

 

Soutěžní kvíz:

1) O Ivančicích je známo, že leží na soutoku několika řek. Kolika?

- Tří. Jihlava, Oslava, Rokytná.

 

2) Co je ve znaku Ivančic?

- Tři zlaté korbely (poháry) na modrém poli.

 

3) Jmenujte alespoň dvě osobnosti, které se v Ivančicích narodily nebo zde působily.

- Alfons Mucha, Jan Blahoslav, Vladimír Menšík, Guido Adler, Beneš Method Kulda...

 

4) Kdo založil park na Réně?

- Jan Knoll.

 

5) Kterému svatému je zasvěcen kostelík vystavěný na kopci nad městem?

- Svatému Jakubovi.

 

6) Jmenujte alespoň pět druhů stromů, které jste měli možnost vidět cestou.

- Akát, dub, borovice, bříza, jabloň, smrk...

 

7) Kolik polomů nebo vývratů jsme cestou překonali?

- Technicky vzato jeden a půl (napolo odklizený). Správná odpověď je cokoliv mezi "jeden" a "dva".

 

8) Kolik mostů a lávek jsme cestou překročili nebo míjeli?

- Most přes Jihlavu na Réně, torzo Železňáku, nový železniční most, mostek pod železničním mostem a dvě dřevěné lávky, tedy celkem šest.

 

9) Uhodnete, jakému účelu původně sloužila budova, ve které se dnes nachází Penzion pro pohozené pány?

- Jedná se o bývalý mlýn, podle nějž je pojmenována celá lokalita: Stříbský mlýn.

 

10) Ivančice jsou též známé tím, že se zde dřív pěstoval špargl. Víte, co to je?

- Špargl je chřest.

 

11) Bonusová otázka:

Jaké je aktuální slovo měsíce na Inugoya (stačí český význam)?

- Enishi = pouto, vztah. Odpověď mohl znát ten, kdo chodí na stránky www.inugoya.webnode.cz, z přítomných to věděli pouze Hagískovi.

 

 

 

--->FOTOGALERIE PPP<--- 

 

 

 

 Fáze čtvrtá: Rigor mortis

Fáze katatonie nastává krátce po skončení celé akce. Ztuhlost se šíří od končetin přes záda až po ramena a nutí svoji oběť zaujmout co nejrychleji horizontální polohu. Tento stav lze léčit jediným způsobem: kafáčem něčeho teplého a měkkým polštářem. Koma je přechodné a trvá asi dvacet čtyři hodin. Poté následuje stav zostřeného vnímání, kdy cítíte každý centimetr těla i ty svaly, o kterých jste netušili, že je vůbec máte. Po protrpění obou fází nastává postupně úplné vyléčení až do další Putovní Procházky.

 

Fáze pátá: Desert

Kvílejícím tělem a zemdlelou myslí to celé ještě nekončí. Je třeba ještě se hrdinsky vzepnout k poslednímu úkolu: napsat report. Třesoucí prsty nahodile mačkají tlačítka na klávesnici, zatímco třeštící hlava přemýšlí, kterým koncem se do čtečky strká SD karta. S rostoucím úsilím selhává technika a klení nabývá na intenzitě. Pokud jste dostatečně šílení, můžete se pokusit ještě o sladkou tečku: my napsali o Páté Putovní Procházce do místního zpravodaje. V listopadovém čísle na ni však nebylo pro mnoho významných akcí proběhlých v říjnu místo, nicméně vyšla v čísle prosincovém. Pokud bude zájem, dostanou účastníci, jedno číslo zpravodaje na památku zdarma.

Co jsme vyplodili do zpravodaje z posledních sil si můžete přečíst níže; a my jdeme konečně blaženě zahynout s vědomím, že štafetový kolík od nás převzal někdo jiný...

 

 

Putovní procházka Akita inu 

Dne 17.10.2009 se v Ivančicích konal pátý ročník Putovní procházky příznivců a přátel plemene Akita inu. Putovní procházky jsou akce, které probíhají pokaždé na jiném místě naší republiky a kladou si za cíl seznámit zájemce s krásami vlasti. Autorem myšlenky jsou Rudolfovi z Kolínska, kteří v rámci propagace plemene a pozitivní pejskařiny vůbec pořádají nejrůznější aktivity pro veřejnost.  

Přestože se počasí zpočátku netvářilo vůbec ideálně obzvláště po předcházejícím studeném týdnu s vydatnými srážkami, sešlo se nakonec úctyhodných sedmnáct dvounohých účastníků a dvanáct psů, z toho deset akit. Trasa procházky začínala u mostu přes Jihlavu na Réně a pokračovala přes park a amfiteátr na rozhlednu Alfonse Muchy. Zde se zájemci rozhlédli po okolí a v krátkosti se seznámili se zajímavostmi týkajícími se Ivančic. Poté jsme pokračovali podzimním lesem po červené až k „železňáku“, kde jsme si pověděli něco o jeho historii a vydali se zpět proti proudu řeky až k lávce u Stříbského mlýna. Přechod přes ni znamenal menší zkoušku pro některé čtyřnohé účastníky, ale nakonec to všichni zvládli na jedničku. Následovala krátká zastávka v penzionu Martálka spojená s občerstvením, rozdáváním pamětních listů a vědomostní soutěží o drobné ceny, která měla ověřit, jak byli dospělí i děti cestou pozorní. Závěrečný úsek – cestu přes Okliky až do města – zvládli všichni hravě a do cíle jsme dorazili unavení, ale v dobré náladě.

Všichni, kteří v sobotu dorazili, obdivovali především krásnou přírodu, malebné výhledy do okolí a také nově otevřený, zrekonstruovaný park na Réně. Psi si užívali rozmanitého terénu, podzimních vůní, možnosti pořádně si protáhnout nohy a také pozornosti, kterou budili u kolemjdoucích. Jsme rádi, že se Ivančice ujaly role hostitele se ctí a ukázaly, že mají stále co nabídnout všem, těm z daleka i těm, kteří zde vyrůstali. Pevně věřím, že to tak zůstane i nadále.

 

 

Fáze šestá: Ohlasy

Za dobře vykonanou práci by měla následovat zasloužená odměna a tak se v teple domova kocháme fotkami a reporty ostatních účastníků a těší nás, že se jim to líbilo minimálně stejně tak, jako se to líbilo nám.

Ohlasy najdete zde:

* Hagískovi (fotky zde)

* Arumáčci

* Ajunkovic 

 

 

-----------------------------------------------

 

Propozice

Zveme vás tentokrát na jižní Moravu, na toulky přírodou, která obklopuje malé město s bohatou historií - Ivančice. 

 

           

 

 

Datum:  17.10.2009 (sobota)

 

Čas: 10:30

 

Sraz: U mostu přes řeku Jihlavu na Réně, Ivančice, GPS souřadnice restaurace, která se nachází za mostem, kousek od místa srazu: Loc: 49°5'51.862"N, 16°23'20.073"E 

Místo srazu je na mapkách vyznačeno fialovou psí tlapkou.

 

Co s sebou: pevné boty, pláštěnku nebo nepromokavou bundu pro případ špatného počasí, repelent, čtyřnohé kamarády, dobrou náladu. 

 

Prosíme všechny, kteří by si chtěli na procházce vyřizovat osobní účty, zasívat mezi účastníky nesvár a špatnou náladu, aby raději zůstali doma a vymysleli si podle své libosti vlastní zábavný program. Děkujeme za pochopení.

 

Co vás čeká a nemine?

Krom výletu pro vás bude připravena soutěž, ve které vyhrává každý, kdo má dobrý postřeh. Proto ledva se vaše nohy dotknou půdy Ivančické, mějte oči i uši nastražené a vnímejte vše, co uvidíte nebo uslyšíte.

Mimoto se každý účastník může těšit na pamětní list, překvapení a pišingr :-)

 

Předběžný program

* 10:30  - 11:00     Zahájení putovní procházky, společné fotografování v prostorách malého amfiteátru, přesun směr velký amfiteátr, zde stručné nastínění programu a krátké povídání o Ivančicích, poté přesun na rozhlednu Alfonse Muchy.

* 11:00 - 12:30      Podle zájmu účastníků rozdělení výpravy na dvě skupiny, procházka lesem nebo kolem řeky k místu setkání.

* 12:30 - 13:30      Relaxace výpravy v Penzionu Martálka, pokec, kafíčko :-), soutěž a rozdávání překvápek a pamětních listů.

* 13:30 - 14:15      Putování přes Okliky až k rozhledně a poté zpět k místu zahájení putovní procházky.

* 14:15 - ????        Fakultativní zábava, prohlídka města či pamětihodností v okolí, odjezd domů.

Poznámka: Výšeuvedený program a časy jsou pouze orientační, slouží pro váš odhad pro všeobecné plánování dne.

 

Jak se k nám dopravíte?

 

Vlakem:

Z Brna směr Oslavany nebo Hrušovany nad Jevišovkou. Pokud jede vlak směr Hrušovany, přestupte ve stanici Moravské Bránice na vlak směr Oslavany. Město Ivančice má celkem tři vlakové zastávky: Ivančice letovisko (chatová oblast), Ivančice město a Ivančice. Vystupte na zastávce Ivančice město (je to druhé zastávka od zastávky Moravské Bránice). Za tratí uvidíte pole, malou vodní elektrárnu, kopec Réna a cestu, která směřuje k řece. Dejte se po ní, nikde neodbočujte (řeku máte po pravé straně) a ona vás dovede přímo k mostu přes Jihlavu, kde je sraz. (Viz mapka v oddílu Parkování v Ivančicích)

 

Vlakový jízdní řád do času srazu:

* Brno: 7:46 --> Ivančice město: 8:36 (přímý spoj)

* Brno: 9:46 --> Ivančice město: 10:36 (přímý spoj)  

Cena jízdenky Brno--Ivančice město: zákaznické jízdné cca 30 Kč jedna cesta + 15 Kč/pes (celodenní jízdenka pes 30 Kč)

 

Autobusem:

Autobusy směr Ivančice odjíždějí z Brna z autobusového nádraží Zvonařka. Nikdy jsme se psem tímto způsobem necestovali, takže nedokážeme říct, nakolik jsou řidiči ochotní psy přepravit a kolik si účtují. Pokud někdo plánujete dorazit tímto způsobem, dejte nám vědět na email, pošleme vám popis trasy, jak se z autobusového nádraží dostanete na místo srazu.

 

Autem:

Z Brna směr Rosice (na úseku Brno--Rosice není třeba dálniční známka), dále přes Tetčice, Neslovice až do Ivančic. Při příjezdu do města minete dvě benzínové pumpy, držte se silnice č. 394, dokud nedojedete na křižovatku (po vaší pravici bude základní škola), kde odbočíte doleva (silnice č. 152) a dále jedete stále rovně, dokud neuvidíte po levici velké parkoviště. Možnosti parkování, viz dále.

 

 

Parkování v Ivančicích:

V Ivančicích máte na výběr poměrně dost parkovacích míst, v centru se v sobotu dopoledne vybírá poplatek. Pro vás, účastníky procházky, se nabízejí dvě možnosti, které jsou nejvýhodnější a obě jsou zdarma.

První možnost je parkování na velkém parkovišti u hřbitova. Měli byste se sem pohodlně vejít (parkoviště je schopno pojmout několik kamionů). Odtud je to k místu srazu jen kousek. Na mapce je toto parkoviště vyznačeno červeným kroužkem kolem modrého "P" v horní části plánku.

Druhou možností je parkování hned u místa srazu (na mapce jako červené "P" v červeném kroužku. Toto místo bylo nedávno rozšířeno a má kapacitu cca pro patnáct aut a často ho využívají například rybáři nebo hosté parku, takže vám nemůžeme zaručit, že bude zrovna volno. Protože se jedná o vymýcený plácek u řeky, povrch tvoří převážně nerovná hlína. Podle počasí zvažte, jestli je pro vás toto parkoviště vhodné.

Místo srazu je vyznačeno fialovou psí tlapkou.

 

 

 

Možnosti venčení než vyrazíme

Obzvlášť pokud plánujete dojet zdaleka, určitě budete chtít pejsky přes procházkou protáhnout a vyvenčit. Pokud dorazíte na velké parkoviště u hřbitova, potom se mezi ním a hřbitovem nalézá zelená neoplocená plocha, kde se můžete projít. V prostoru parkoviště jsou dva odpadkové koše opatřené stojany na papírové pytlíky (frekvenci jejich plnění neznáme, ale věříme, že jako pravověrní pejskaři jste v případě nouze zásobeni). Dojedete-li s velkým předstihem, vydejte se cestičkou vzhůru, která vede vpravo kolem hřbitova. Asi v polovině kopce mají ohrádku kozy s kůzlaty, můžete tedy procvičovat socializaci na zvířata.

Pokud jste se rozhodli využít parkovací plochu u řekyodbočte před mostem doleva. Cesta vede po proudu řeky a míjí čističku. Tady kdekoliv pejska vyvenčete a pokud to nezůstane ležet přímo na cestě (aby do toho v noci nešlápl nějaký vášnivý rybář ;-) ), je na vašem uvážení, zda případné bobky uklidíte. Koše ani pytlíky k dispozici nejsou, nejbližší koše jsou v parku, který se nachází za mostem.

Prosíme, nevenčete pokud možno psy v parku za mostem, park v současné době podstupuje rozsáhlou rekonstrukci (a měl by být slavnostně otevřen 26.9.2009), takže jeho povrch ještě není usazený a uvyklý zátěži.

 

 

Trasa procházky

 

Pro účastníky jsou připraveny celkem dvě trasy, delší a kratší.

Delší trasa (hnědé tlapky) povede lesem přes kopec Réna, k slavnému Ivančickému viaduktu a poté podél řeky k mostu přes Jihlavu u Stříbského mlýna. Trasa je určena pro dospělé psy a lidi, co si rádi protáhnou nohy. Povedu ji já s Mikýskem.

Kratší trasa (růžové tlapky) vede kolem řeky k mostu přes Jihlavu u Stříbského mlýna. Trasa je určena pro štěňata, indisponované pejsky a lidi, kterým se nechce chodit :-). Povede ji Kuba s Orískem.

Obě trasy se se setkají u Stříbského mlýna a potom se celá výprava vydá společně přes Okliky na místo určení (fialové tlapky). Procházka je koncipována tak, abyste měli možnost shlédnout co nejvíce zajímavých a pěkných míst v okolí Ivančic a celkově bychom neměli ujít víc než šest kilometrů (nebudeme-li ovšem bloudit ;-) ).

Šipky označují přikázaný směr jízdy :-)

 

 

 

Fotky z trasy:

--->Úplná fotogalerie ZDE<--

 

 Místo srazu, vlevo vidíte "parkoviště": 

Společný začátek procházky:

   

Delší trasa:

   

Místo setkání obou tras:

 

Kratší trasa:

 

 

Lávka:

 

Penzion Martálka:

 Společný úsek trasy:

 

Trasa procházky - parametry

Trasa je fyzicky nenáročná i pro netrénované, celkem vás čekají pouze dvě stoupání: první hned na začátku, které je strmější a kratší; druhé pak ve společném úseku trasy, které je pozvolnější, ale delší. Většina trasy vede po rovince nebo z kopce. Cesta je převážně široká a pohodlná, s několika vývraty nebo polomy, které lze snadno obejít, dobrodružné povahy mohou přelézt nebo přeskočit. Jediný kritický úsek tvoří dřevěná lávka přes řeku Jihlavu(viz foto Místo setkání obou tras), což je mostek stlučený z prken bez jakéhokoliv zábradlí, který by mohl dělat problémy bojácnějším lidem a psům. Miky zde zvládá sed i leh a tak věřím, že akity to pojmou jako výzvu a příležitost k rozmanité socializaci a dvounožcům nabízím při přechodu pomocnou ruku. :-) Kdo by se však přesto neodvažoval, může se vydat kratší cestou zpět na místo setkání a tam na nás počkat. V současnosti v okolí lávky probíhá menší ruch, takže je pravděpodobné, že zde vzniká stabilnější mostek.

 

!!!!!! Upozornění!!!!!

 

Když jsme s Mikym procházeli trasu, narazili jsme na mrtvou srnu - sotva odrostlou kolouščímu kožichu. Nález jsme ohlásili na hájovně a bylo nám řečeno, že se jedná o několikátý případ během krátké doby. Podle ohledání uhynulých kusů je vysoká štvaná pro zábavu, nikoliv zabíjena z hladu. Podezření padá na psy nezodpovědných chatařů a majitelů, nicméně viníka se zatím nepodařilo vypátrat. 

Dále jsem obdržela informaci o přemnožení lišek a jezevců v oblasti, kde jsou v důsledku toho kladeny myslivci pasti.

Proto: nenechávejte psy během procházky pobíhat na volno, vždy je mějte pod kontrolou, obzvlášť, pokud mají silný lovecký pud nebo nedokonalé přivolání! S klidným svědomím vám však odpřísáhnu, že jsme cestou nezaznamenali jediný problém a krom ptáků nezahlédli žádné větší zvíře. Trasa je tedy z tohoto hlediska bezpečná a není důvod se příliš znepokojovat. Rozhodně za každým rohem nečíhá vzteklý lesník, toužící po vyhubení všech příslušníků psí rasy.

 

Možnosti občerstvení

Během procházky je plánována zastávka v Penzionu Martálka u Stříbského mlýna, kde se můžete občerstvit a trochu si vydechnout. Dnes (26.9.2009) jsme se tam zastavili na večeři a byli ujištěni, že v době konání procházky by měli mít otevřeno a se slušně chovajícími se pejsky nemají problém. Neměli ho ani ve chvíli, kdy Ori začal zpívat své labutí songy, takže jsme si jistí, že pejskařům jsou příznivě nakloněni. Objednali jsme si kofolu a specialitu - tvarůžkovou pizzu v česnekové verzi. Ceny nám připadají příznivé, obsluha dostatečně pohotová a milá a tak věříme, že jsme vybrali na polední přestávku příjemné místo.

Jsme si samozřejmě vědomi, že při aktivním pohybu vyhládne a ne všichni se po skončení oficiálního programu budou chtít rozprchnout po okolí a tak vám přinášíme další tipy, kde se v Ivančicích najíst.

 

Hotel Besední dům (https://www.besednidumivancice.cz/)

Besední dům nabízí příjemný kompromis mezi kvalitou jídla a cenou. V současnosti naše nejoblíbenější restaurace ve městě.

Doporučujeme: - meníčka

                         - krokety

                         - zmrzlinový pohár Besední dům (je ooobrovský :-) )

 

Snack bar Marek

Restaurace poněkud vyšší cenové kategorie, než je Besední dům, nicméně na pokrmech si určitě pochutnáte.

Doporučujeme:  - Frappé

                          - Tiramisu (sami ho připravují)      

 

Cha-cha (https://www.chacha.cz/)

Restaurace, která střídavě prochází vlnami měnící se kvality podávaných jídel a rychlosti obsluhy. Netušíme v jaké fázi se nacházejí nyní, před třemi lety, kdy jsme tam byli naposledy, měli své "minimum".

Doporučujeme: - kuřecí minutky

 

Kromě zmíněných restaurací lze v Ivančicích a blízkém okolí nalézt přehršel dalších možností, kde pojíst. Jejich seznam najdete zde: https://www.ivancice.cz/ubytovani-stravovani.php

 

 

Další tipy na výlety

Pokud se ocitnete v mikroregionu Ivančicko poprvé a nebude se vám hned po procházce chtít vrátit zpět, máme tu pro vás tipy na místa, která se nacházejí poblíž a která stojí rozhodně za to navštívit. Kdo se bude chtít projít po městě, tomu nabízím své skromné průvodcovské služby :-)

 

Ivančice:

Jsou městem, kudy historie doslova kráčela. Bohužel, většina historických budov se otvírá pouze ve Dny Evropského dědictví (letos 12. - 13.9. 2009), takže jejich krásu můžete obdivovat pouze zvenčí. Jmenujme alespoň ty nejhlavnější: kostel Nanebevzetí Panny Marie, Kaple sv. Jakuba, Synagoga, Židovský hřbitov, Kaple Nejsvětější Trojice, památník Alfonse Muchy, Dům Pánů z Lipé.

 

Dolní Kounice:

Zde stojí za zmínku zřícenina kláštera Rosa Coeli (Růže nebes). Vřele doporučujeme všem, kteří se neštítí památek a historie, klášter má úžasnou atmosféru a skvělou akustiku, proto je místem, kde se pořádají koncerty. Také se zde natáčela minimálně jedna známá pohádka.. jestlipak přijdete na to, jaká?

Otevírací doba:

V období 28.3. - 1. 11. 2009

Pá, So, Ne, Státní svátky 10 -17 hod

Vstupné:

Dospělí: 30 Kč

Senioři: 20 Kč

Děti, studenti: 15 Kč

Fotografování: 30 Kč

 

 

Moravský Krumlov:

Zde můžeme jednoznačně doporučit návštěvu cyklu obrazů Slovanská Epopej, jejímž autorem je Alfons Mucha. Využijte jedinečné příležitosti, dokud je výstava ještě umístěná v Moravskokrumlovském zámku. Plánuje se její trvalý přesun do Prahy, což pravděpodobně výrazně sníží její finanční dostupnost.

Otvírací doba:

Duben - říjen, denně mimo pondělí

9:00 - 12:00, 13:00 - 16:00

Vstupné:

Dospělí: 80 Kč

Děti, mládež, vojáci, senioři: 50 Kč

 

 

 

Odkazy: 

* www.ivancice.cz

https://www.dolnikounice.cz/klaster.html 

https://www.mkrumlov.cz/index1.php?id=55

 

—————

Zpět


Jazykový koutek

Slovo měsíce:

SUBARU

Čteníすばる

Kanji: 

Význam: Plejády (název souhvězdí)