Nihongo de hanashimashou! - Úvod

27.06.2009 11:31

Japonsko, jeho kultura, jazyk a lidé je něco, co k nám pozvolna proniká se stále větší intenzitou a stává se velice populární. Kdo nejí hůlkami, neochutnal sushi, neviděl anime a na všechno, co ho fascinuje, neříká „sugoi“, jako by ani nebyl. Tato popularizace s sebou ale nese i stinnou stránku: přebíráme něco, co se nám sice líbí a zavání to exotikou, ale vlastně tomu vůbec nerozumíme.

Jací jsou Japonci? Tuto otázku si kladu dnes a denně a stále na ni neznám odpověď. Skupinky turistů cupitající centrem Prahy nebo Vídně v člověku budí dojem, že jde o velice svérázné postavičky, které fotí všechno, sochami na mostě počínaje, plivanci na zemi konče. Můj učitel japonštiny je schopen přivést do rozpaků i mnohem odolnější jedince, než jsem já a přesto o sobě tvrdí, že není typickým představitelem svého národa. Dvojice zástupců Země vycházejícího slunce, se kterými jsem vedla pohovor, působila jako kostky ledu z Antarktidy, i když jsem si jistá, že to byla jen profesní maska a uvnitř jsou to milí lidé. Fascinují mě. Probouzejí mou zvědavost. Jsou prostě neuvěřitelní.

A stejně tak všechno, co z jejich země pochází. Akity, kterým se absolutně nevyrovná v určitém ohledu žádné psí plemeno na světě. Zdvořilost, která v naších očích hraničí až s pokrytectvím. Vůle a píle tvrdě pracovat, která pak sklízí ovoce v podobě schopných osobností, kterým se málokdo může rovnat. A pak je tu jejich jazyk, japonština.

Každá řeč je krásná a každý propadne něčemu jinému – někdo považuje za romantické francouzské vrkání nad sklenkou vína, jiný oceňuje anglický šarm nebo italský temperament. Asijské jazyky máme obvykle spojené s všudypřítomnými tržnicemi a fast foody a nezaměnitelným: „šicet pet páni. Toprá kvality.“ Japonština je ale jiná a s ničím ji nezaměníte. Stačí, když projdete kolem skupinky rodilých mluvčí a hned víte, odkud jsou. Pro mě je tento jazyk jazykem básní a písní, neuvěřitelně melodický a krásný. Slovíčko „Aishiteru“, zaševelené do větru pod hvězdnou oblohou rozechvěje srdce nejednoho člověka. A tak bych mohla pokračovat dál.

Váš zájem naučit se alespoň něco málo mě velmi těší. Musím vás však upozornit, že jsem schopná vám zprostředkovat jen ty nejzákladnější věci, neboť dokonale vás připraví pouze rodilý mluvčí, přestože existují i dobří čeští učitelé. Japonština totiž odráží mentalitu své kultury a časté zdvořilostní fráze, předložky…, zkrátka jemné jazykové nuance dokáže vysvětlit jenom Japonec. Proto pevně doufám, že vás naše malé lekce japonštiny nadchnou natolik, že se sami rozhodnete pokračovat dál pod vedením profesionálů.

A nyní se do toho společně pusťme!

FAQs


Co vás čeká?

V každé lekci se naučíte psát několik znaků kany, dále se seznámíte se základní gramatikou a slovíčky, která by se vám mohla hodit, zařazena budou i krátká cvičení. Pro zpestření lekcí se budeme snažit zařadit i zajímavosti ze života Japonců a také speciální slovíčka týkající se pejskařiny: části těla, názvy plemen, výstavní hantýrka..

 

Kolik plánujeme lekcí?

Přesné číslo neznáme, hodláme pokračovat tak dlouho, dokud to bude bavit vás (i nás).

 

Co když něčemu neporozumím?

Pak se nebojte zeptat, přes email nebo v návštěvní knize. Zkusíme vám vše znova vysvětlit.

 

Budou domácí úkoly?

Úlohy v plánu nejsou, nicméně cvičení budou koncipována tak, že jejich řešení se dozvíte až v následující lekci, takže se můžete doma potrápit sami.

 

A co avizovaný seznam psích jmen?

O tohoto nápadu jsem vzhledem k vysokému internetovému parazitismu nakonec upustila. Pokud potřebujete jméno, napište mi na email, něco společně vymyslíme.

 

Je kurz bezplatný?

Lekce jsou primárně myšleny jako bezplatné a přístupné široké veřejnosti (pro to, abyste k nim měli přístup, nepotřebujete heslo). Upozorňuju ale, že můj práh tolerance k nerespektování základních pravidel lidské slušnosti a k internetovému parazitismu je velmi nízký.

 

Opravdu se zde naučím Japonsky?

Ne, tohle vám nikdo nezaručí. Dokonce ani já bych o sobě nedokázala tvrdit, že to umím, přestože jsem získala jeden z mezinárodně uznávaných certifikátů. Japonština je celoživotní vášeň. 

 

Je Japonština těžká? A co ve srovnání s jinými jazyky?

Japonština není těžká nebo alespoň ne tak, jak by se na první pohled zdálo. Nejtěžší je naučit se kanji. Oproti jiným jazykům, například Angličtině, je Japonština mnohem lehčí, co se výslovnosti týče a navíc je velmi úsporná. Pokud se díváte na Japonské seriály s titulky, můžete být překvapeni, jak mnoho toho Japonci řeknou pouhým jedním slovem.
 

 

Máte další otázky? Napište nám!

—————

Zpět


Jazykový koutek

Slovo měsíce:

SUBARU

Čteníすばる

Kanji: 

Význam: Plejády (název souhvězdí)