Návštěva Aiko Kensha

07.05.2010 08:43

Na "výpravu" do Aiko Kensha jsem jela bez jakýchkoliv ambicí: jako pomocná ruka ve věcech praktických a jazykových. Odjížděla jsem s pocitem, že nic není nemožné, že je stále co se učit, a že místa, která jsou živoucím důkazem toho, jak by to mělo vypadat, na světě přeci jen existují.

Účel návštěvy byl prostý: vezli jsme pruhovanou nevěstu žíhanému ženichovi a s mírným napětím jsme očekávali, jestli v sobě naleznou zalíbení.  Fajuška nám jasně ukázala, jaký má vkus: když chlap, tak pruhy od čumáku až po zadek a po celou dobu našeho pobytu byla Unshouovi víc než nakloněná, což dokazovala hravým chováním a neustálým vrtěním chvostu. Vzájemné sympatie byly nakonec korunovány úspěchem a doufáme, že se již brzy v našich luzích a hájích budou prohánět žíhaná plyšátka.

Protože krytí není obvykle záležitostí "hup na fenu a jede se domů", měli jsme možnost strávit několik plodných dní ve společnosti Eriky a Keitha, kterým CHS Aiko Kensha patří. Ale začneme popořádku: chovatelská stanice se nachází v blízkosti malého městečka Kál (Maďarsko) a její prostředí je pro zvířata jako stvořené: dům obklopený velikánskou zahradou a stranou dopravního ruchu. Hned první, co nás upoutalo bylo, krom dvou úžasných kříženců (nalezenců, jak jsme se dozvěděli později) i neuvěřitelné množství hraček všeho druhu rozptýlených po zahradě. V chovatelské stanici se v době naší návštěvy nacházelo přes deset psů a postupně jsme se se všemi důkladně seznámili.

To, co mě osobně zaujalo nejvíce, byl fakt, že naprosto všichni bez rozdílu pohlaví a věku byli neuvěřitelně kontaktní a mazliví, milující lidskou společnost, drbání a olizování rukou a tváří. Pobyt mezi nimi byl malým rájem na zemi pro ty, kteří opravdu milují zvířata. Fantastická byla dvě dlouhosrstá štěňata (kdo vůbec vymyslel, že akity mají mít krátkou srst?) - Tsukiko a Yuzuki, chundelatí veselí medvídci, kteří si naši přítomnost opravdu užívali. Angel a Kaiya, dva nevyčerpatelné zdroje energie a nadšení, sladká Dove, která opravdu připomínala běloskvoucí holubici, mazlivé Nina, Chikara a Tsuyomi, přátelští Rooster, Unshou a Taiyou.. bylo opravdu těžké vybrat si nějakého oblíbence. Získali si nás všichni.

Stejně jako smečka, byli sdílní a přátelští i Erika s Keithem, kteří nám trpělivě odpovídali na všechny naše otázky a tak jsme se dozvěděli mnoho užitečného. Z toho "mimoakitího" stojí např. za zmínku metoda T-Touch, kterou se oba aktivně zabývají, a kterou určitě stojí za to vyzkoušet. Z toho "akitího" mě příjemně překvapily jejich názory na chov, kterými se řídí a s nimiž se ztotožňuji. A kromě toho všeho jsme si všichni užili spoustu legrace. Odjížděli jsme s pocitem, že jsme právě prožili něco nezapomenutelného a všichni doufáme, že se s nimi zase někdy uvidíme.

 

Co říct na závěr? Žádná slova nejsou dostatečná pro to, abych popsala svoje pocity z celé akce. Pokud se někdy rozhodnu chovat, našla jsem inspiraci, že věci jdou dělat i jinak, a hlavně - že v praxi fungují. Návštěvu Aiko Kensha bych doporučovala každému. Už jen z toho důvodu, aby viděl, že tady u nás máme stále co dohánět. Nejen v oblasti kvality psů, ale hlavně v oblasti "kvality" chovatelů.

Velké díky patří smečce Fajkýšových a Sandře za neopakovatelnou atmosféru, za skvělou příležitost účastnit se celé akce a za... všechno ;-) 

Erika, Keith - thank you very much for the kind reception! You are awesome!

 

-->FOTOGALERIE<--

 

 

Více a lepších fotek ->ZDE<-  (CHS Kirei Feiko, kde si můžete zamluvit žíhaňáčka ze spojení Feiko x Unshou)

 

 

-->Stránky Aiko Kensha<--

 

 

—————

Zpět


Jazykový koutek

Slovo měsíce:

SUBARU

Čteníすばる

Kanji: 

Význam: Plejády (název souhvězdí)